Menu

Menu na 20.01.2020 r.

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, czarną soczewicą, grejpfrutem i fetą
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem daktylowo-orzechowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Czarna soczewica z mango, grejpfrutem, kurczakiem i fetą
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem daktylowo-orzechowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, czarną soczewicą, grejpfrutem i fetą
Obiad:Falafele z brokuła i cieciorki z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem daktylowo-orzechowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Czarna soczewica z mango, grejpfrutem i fetą
Obiad:Falafele z brokuła i cieciorki z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem daktylowo-orzechowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, czarną soczewicą, grejpfrutem i fetą
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i pietruszki, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem kakaowo-sezamowy z granatem
Kolacja:Pomidorowo-cukiniowa pasta z czerwonej fasoli z tahini i domowym chlebem

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, czarną soczewicą, grejpfrutem i fetą
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem daktylowo-orzechowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Płatki owsiane z tartym jabłkiem, serkiem homogenizowanym. sezamem i orzechami
II Śniadanie:Łosoś z mango, komosą, grejpfrutem i fetą
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu greckiego
Podwieczorek:Jaglany krem orzechowo-czekoladowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z kurczaka z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Jaglanka na mleku kokosowym z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, komosą i grejpfrutem
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu roślinnego
Podwieczorek:Jaglany krem orzechowo-czekoladowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z kurczaka z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Jaglanka z tartym jabłkiem, cynamonem i białym sezamem
II Śniadanie:Łosoś z mango, czarną soczewicą i grejpfrutem
Obiad:Domowy gyros z indyka z frytkami z batatów i selera, tzatziki z jogurtu roślinnego
Podwieczorek:Jaglany krem orzechowo-czekoladowy a’la nutella z granatem
Kolacja:Pomidorowa pasta z czerwonej fasoli z tahini, suszonymi pomidorami i domowym chlebem oliwkowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Menu na 21.01.2020 r.

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto z nerkowcami, grillowaną papryką i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto z nerkowcami, grillowaną papryką i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto z nerkowcami, grillowaną papryką i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym
Obiad:Dorsz w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto z nerkowcami, grillowaną papryką i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym
Obiad:Potrawka ze szparagami, suszonymi pomidorami, cukinią i mleczkiem kokosowym
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto ze słonecznikiem, grillowaną marchwią i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z sezamem
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i parmą
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa i granatem
Kolacja:Sałatka z dorszem, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Ciabatta z plastrami twarogu, bazyliowym pesto z nerkowcami, grillowaną papryką i salsą rzymską
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym i kawałkami marynowanego kurczaka
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Pasta twarożkowa z grillowaną papryką, parmezanem i bazyliowym pesto z nerkowcami
II Śniadanie:Zupa krem z pomidorów i batata z masłem orzechowym
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, mozzarellą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Pasta z tofu z grillowaną papryką i bazyliowym pesto z nerkowcami
II Śniadanie:Zupa krem z pomidorów i batata z masłem orzechowym
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, komosą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Śniadanie:Pasta z tofu z grillowaną papryką i bazyliowym pesto z nerkowcami
II Śniadanie:Zupa krem z marchwi i batata z masłem orzechowym
Obiad:Kurczak w sosie z mleczkiem kokosowym, szparagami i suszonymi pomidorami
Podwieczorek:Ryżowy pudding rafaello z prażonymi płatkami kokosa, orzechami laskowymi i granatem
Kolacja:Sałatka z jajkiem, kaparami, komosą, kolorowymi pomidorami i dressingiem limonkowo-ziołowym

Alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Skład rozkład BWT na dziś

Skład rozkład BWT na jutro

Menu komponujemy tak, aby było odpowiednio zróżnicowane, sycące oraz smaczne. Zalecamy aby spożywać posiłki w odstępach 3-4 godzin, a ostatni posiłek, nie później niż 2 godziny przed snem.

Przypominamy aby w trakcie spożywania posiłków uzupełniać płyny i wypijać około 1,5 litra wody dziennie.

Opracowujemy jadłospis tak, aby wartość energetyczna poszczególnych posiłków była zgodna z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywienia i wynosiła odpowiednio:

Śniadanie – 20%
II śniadanie – 15%
Obiad – 30%
Podwieczorek – 20%
Kolacja – 15% dobowej wartości energetycznej.

Posiłki przygotowujemy zgodnie z najwyższymi normami jakościowymi oraz aktualnymi zaleceniami żywieniowymi. W związku z tym, że nasze posiłki nie zawierają substancji konserwujących są zdatne do spożycia do 48 godzin od odstawy – pod warunkiem przechowywania ich w warunkach chłodniczych.

Lista alergenów

Dania mogą zawierać alergeny wyszczególnione na poniższej liście:

gluten1. Zboża zawierające gluten

(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies), ich odmiany
oraz produkty pochodne

skorupiaki2. Skorupiaki

oraz produkty pochodne

jajka3. Jaja

oraz produkty pochodne

ryby4. Ryby

oraz produkty pochodne

orzechy-laskowe5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe)

oraz produkty pochodne

soja6. Soja

oraz produkty pochodne

mleko7. Mleko

oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

orzechy8. Orzechy

(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne

seler9. Seler

oraz produkty pochodne

gorczyca10. Gorczyca

oraz produkty pochodne

sezam11. Nasiona sezamu

oraz produkty pochodne

dwutlenek-siatki12. Dwutlenek siarki i siarczyny

w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość

lupin13. Łubin

oraz produkty pochodne

mieczaki14. Mięczaki

oraz produkty pochodne