Menu na 19.01.2021 r.
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, mozzarellą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, czerwonej fasoli i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, mozzarellą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, czerwonej fasoli i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, mozzarellą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Soczewica tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery rybne z czerwoną fasolą i kaszą jaglaną, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 4, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, mozzarellą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Soczewica tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, czerwonej fasoli i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, mozzarellą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, wołowiny i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z fety i jajka z koperkiem i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, indykiem, mozzarellą, kolorową komosą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, brązowy ryż Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, wołowiny i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z jajeczna z koperkiem, suszonymi pomidorami i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, indykiem, kolorową komosą i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, brązowy ryż Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, wołowiny i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Śniadanie: | Pasta z jajeczna z koperkiem, suszonymi pomidorami i wytrawną granolą, domowe pieczywo Alergeny: 1, 3, 6, 7, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z mango, marynowanym groszkiem cukrowym, czarną soczewicą, indykiem i dressingiem malinowo-balsamicznym Alergeny: 1, 7 |
Obiad: | Kurczak tikka masala ze świeżą kolendrą i warzywami, ryż jaśminowy z groszkiem Alergeny: 7, 8 |
Podwieczorek: | Fit tarta gianduia – czekoladowo-orzechowa z granatem Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8 |
Kolacja: | Burgery z batatów, czerwonej fasoli i kaszy jaglanej, dip z musztardy francuskiej, lekka sałatka warzywna Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Menu na 20.01.2021 r.
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami żytnimi Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka z amarantusem w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapusty Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, szynką parmeńską, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami żytnimi Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka z amarantusem w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapusty Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, szynką parmeńską, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z cieciorką, grejpfrutem i pieczoną marchewką na świeżym szpinaku Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z groszku i amarantusa w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapusty Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, wędzonym łososiem, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 4, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Sałatka z cieciorką, grejpfrutem i pieczoną marchewką na świeżym szpinaku Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z groszku i amarantusa w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapustyAlergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, serem żółtym, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami żytnimi Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka z amarantusem w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapusty Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, szynką parmeńską, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, orzechami i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami żytnimi Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka w sosie koperkowo-musztardowym, puree z batata, surówka z pora i marchewki Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i nerkowcami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Ślimaki z ciasta twarogowego z serem feta, szynką parmeńską, szczypiorkiem i dipem tzatziki Alergeny: 1, 6, 7 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami gryczanymi Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka w sosie koperkowo-musztardowym, puree z batata, surówka z pora i marchewki Alergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i nerkowcami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami i oliwkami, domowe pieczywo gryczane Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 11 |
Śniadanie: | Owsianka z tahini, sosem jagodowym, żurawiną i jabłkiem Alergeny: 1, 6, 7, 8, 11 |
II Śniadanie: | Klasyczna sałatka Cezar z ziołowymi grzankami gryczanymi Alergeny: 1, 3, 6, 7, 10 |
Obiad: | Pulpeciki z indyka z amarantusem w sosie koperkowo-musztardowym, puree buraczano-ziemniaczane, surówka z kapustyAlergeny: 3, 6, 7, 10 |
Podwieczorek: | Fit pieguski z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami Alergeny: 1, 3, 5, 7, 8 |
Kolacja: | Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami i oliwkami, domowe pieczywo gryczane Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7, 11 |
Menu komponujemy tak, aby było odpowiednio zróżnicowane, sycące oraz smaczne. Zalecamy aby spożywać posiłki w odstępach 3-4 godzin, a ostatni posiłek, nie później niż 2 godziny przed snem.
Przypominamy aby w trakcie spożywania posiłków uzupełniać płyny i wypijać około 1,5 litra wody dziennie.
Opracowujemy jadłospis tak, aby wartość energetyczna poszczególnych posiłków była zgodna z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywienia i wynosiła odpowiednio:
Śniadanie – 20%
II śniadanie – 15%
Obiad – 30%
Podwieczorek – 20%
Kolacja – 15% dobowej wartości energetycznej.
Posiłki przygotowujemy zgodnie z najwyższymi normami jakościowymi oraz aktualnymi zaleceniami żywieniowymi. W związku z tym, że nasze posiłki nie zawierają substancji konserwujących są zdatne do spożycia do 48 godzin od odstawy – pod warunkiem przechowywania ich w warunkach chłodniczych.
Lista alergenów
Dania mogą zawierać alergeny wyszczególnione na poniższej liście:
1. Zboża zawierające gluten
(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies), ich odmiany
oraz produkty pochodne
2. Skorupiaki
oraz produkty pochodne
3. Jaja
oraz produkty pochodne
4. Ryby
oraz produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe)
oraz produkty pochodne
6. Soja
oraz produkty pochodne
7. Mleko
oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy
(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia) i produkty pochodne
9. Seler
oraz produkty pochodne
10. Gorczyca
oraz produkty pochodne
11. Nasiona sezamu
oraz produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość
13. Łubin
oraz produkty pochodne
14. Mięczaki
oraz produkty pochodne