Przepisy na zdrowe koktajle – z czego je przygotować?

Koktajle są doskonałe na każdą porę roku. Są dobre na rozpoczęcie dnia, drugie śniadanie, na deser lub kolacje. Można je przygotowywać tradycyjnie lub za każdym razem sięgać po nowe składniki i eksperymentować. Od Ciebie zależy, jaki koktajl wypijesz każdego dnia!

Zalety koktajli

Owocowe, warzywne, warzywno-owocowe koktajle to samo zdrowie. Pozwalają w sposób łatwy i smaczny dostarczyć organizmowi witaminy, minerały, a także niezbędny dla zdrowia błonnik. Koktajle z dodatkiem różnych warzyw i owoców są zdecydowanie smaczniejsze, niż słodycze, mogą zastąpić deser, a w przeciwieństwie do słodkości lepiej wpływają na ciało. Odżywiają je, oczyszczają, pielęgnują nawet włosy i paznokcie. Za zaletę należy uznać także ich antyoksydacyjne właściwości.


Zobacz, jak wygląda oferta naszych diet cateringowych:

Poznaj inne diety: https://fit-catering.pl/plany-diet/


Wiosna – koktajle odżywcze

Wiosna to czas, kiedy pojawiają się owoce i warzywa. Jest to sposób na smaczne napoje na każdą porę dna. Jeśli nie masz własnych pomysłów na koktajl lub jesteś początkujący w tej dziedzinie, możesz skorzystać z naszych przepisów na wiosenne napoje.

Koktajl jabłkowo-szpinakowy

Do wykonania tego koktajlu z owoców i warzyw potrzebne są:

  • 2 jabłka,
  • 100 g szpinaku (może być także mrożony),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 limonki lub cytryny.

Jabłka należy dokładnie umyć oraz obrać ze skórki, a następnie pokroić na niewielkie kawałeczki. Wrzucić je do pojemnika blendera. Wrzucić szpinak, świeży należy umyć, dodać miód i wyciśnięty sok z limonki lub cytryny. Zmiksować, uzyskując gładki płyn.

Koktajl bananowo-pietruszkowy

Banany są dostępne cały rok i choć nie są naszymi krajowymi owocami, koktajl z nich oraz z polskich warzyw wiosennych z pewnością Ci zasmakuje.

Do jego wykonania potrzebne są:

  • 1 banan,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 200 ml jogurtu naturalnego.

Banana obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Podobnie postąp z ogórkiem zielonym, a natkę przepłucz. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i popijaj albo w ramach śniadania, albo jako oczyszczający deser.

Latosłodkie koktajle dla każdego

Lato może być prawdziwą koktajlową rozpustą. Mnogość owoców sezonowych, zarówno krajowych, jak i egzotycznych oraz warzyw sprawia, że pomysły na koktajle są szczególnie rozbudowane. Oto dwa z nich, które zachęcą Cię do dalszych eksperymentów.

Koktajl arbuzowo-bananowy

Do jego wykonania potrzebne są:

  • 1 banan,
  • 1 kiwi,
  • 10 dag jagód,
  • 30 dag arbuza,
  • 1 łyżeczka miodu.

Arbuza należy oczyścić z pestek i pokroić na kawałeczki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić, jagody przepłukać, a banana bez skórki pokroić na kawałki. Wszystko razem, łącznie z miodem zmiksować na gładką masę. Z podanej ilości możesz uzyskać aż 3 szklaki koktajlu, który bardzo dobrze popijać z dodatkiem kostek lodu. Idealny na upały!

Koktajl truskawkowo-jogurtowy

Jak lato to truskawki! Koktajle z nich są zawsze doskonałe. Do przygotowania jednego z lepszych potrzebne są:

  • 3 szklanki truskawek,
  • 1 łyżka miodu albo brązowego cukru,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • liście mięty.

Wszystko razem zmiksować, pamiętając o usunięciu szypułek z truskawek. Po uzyskaniu różowego napoju przelej go do szklanki i wedle uznania dodaj listki mięty albo kostki lodu, żeby był chłodniejszy.

Jesień – smaczne koktajle na wzmocnienie

Przepisy na zdrowe koktajle obejmują również jesień, kiedy organizm wymaga wsparcia. Pogoda pogarsza się i niezbędne jest wspieranie układu immunologicznego oraz jego rozgrzewanie. Można je przygotować z owoców, lecz nie tylko.

Koktajl śliwkowo-czekoladowy

Nietypowe połączenie składników może być jednym z lepszych przepisów na koktajl. Do jego przygotowania potrzeba:

  • 5 suszonych śliwek,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 szklanka jogurtu,
  • kardamon.

Śliwki należy namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły, a następnie pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kardamon jest opcjonalnym dodatkiem, ma właściwości rozgrzewające. Słodki smak sprawia, że koktajl jest jak deser, a jednocześnie dobry dla zdrowia – rozgrzewa oraz dobrze wpływa na jelita.

Koktajl pomidorowy z bazylią i chili

Koktajle z warzyw mogą być tak samo smaczne, jak owocowe. Nie należy ich ignorować, zwłaszcza jesienią.

Do wykonania tego smakowitego napoju niezbędne są:

  • 100 ml herbaty miętowej,
  • 3 pomidory średnie,
  • chili w proszku,
  • sól,
  • liście bazylii.

Pomidory dokładnie umyć, można sparzyć i pozbyć się skórki oraz twardych części. Pokroić, wrzucić do blendera, dodając pozostałe składniki. Sól i chili można dodać wedle uznania. Wszystko razem zmiksować. Jeśli koktajl jest za gęsty wystarczy dolać odrobinę wody.

Zima – koktajle dla przyjemności

Przepisów na koktajle zimowe nie można bagatelizować. Są istotne dla zdrowia w czasie najchłodniejszych miesięcy.

Koktajl jabłkowo-buraczany

Do jego przyrządzenia potrzebne są:

  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 burak,
  • 1/2 szklanki wody,
  • cynamon mielony.

Wszystkie składniki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki, z jabłka usuwając również pestki. Wszystko zmiksować razem, dolewając wodę i dosypując odrobinę cynamonu. Koktajl ma działanie detoksykacyjne, jak również może chronić przed anemią i przeziębieniami.

Koktajl marchewkowo-grejpfrutowy

Do bogatego w witaminę C, sole mineralne i antyoksydanty koktajlu potrzebne będą:

  • 2-3 liście jarmużu,
  • 2 grejpfruty,
  • 5 marchewek,
  • 1/2 szklanki wody lub jogurtu naturalnego,
  • imbir starty.

Umyć składniki na koktajl. Grejpfruta i marchewkę podzielić na części, jarmuż porwać na mniejsze kawałki, dolać wodę lub jogurt naturalny, wszystko zmiksować. Pić na zdrowie!