Koktajle są doskonałe na każdą porę roku. Są dobre na rozpoczęcie dnia, drugie śniadanie, na deser lub kolacje. Można je przygotowywać tradycyjnie lub za każdym razem sięgać po nowe składniki i eksperymentować. Od Ciebie zależy, jaki koktajl wypijesz każdego dnia!
Zalety koktajli
Owocowe, warzywne, warzywno-owocowe koktajle to samo zdrowie. Pozwalają w sposób łatwy i smaczny dostarczyć organizmowi witaminy, minerały, a także niezbędny dla zdrowia błonnik. Koktajle z dodatkiem różnych warzyw i owoców są zdecydowanie smaczniejsze, niż słodycze, mogą zastąpić deser, a w przeciwieństwie do słodkości lepiej wpływają na ciało. Odżywiają je, oczyszczają, pielęgnują nawet włosy i paznokcie. Za zaletę należy uznać także ich antyoksydacyjne właściwości.
Zobacz, jak wygląda oferta naszych diet cateringowych:
- Zbilansowana i najbardziej zróżnicowana Dieta Optimal: https://fit-catering.pl/produkt/optimal/
- Wyłączająca z menu mięso Dieta Pesco: https://fit-catering.pl/produkt/pesco/
- Wyłączająca z menu nabiał i gluten Dieta Natural: https://fit-catering.pl/produkt/natural/
Poznaj inne diety: https://fit-catering.pl/plany-diet/
Wiosna – koktajle odżywcze
Wiosna to czas, kiedy pojawiają się owoce i warzywa. Jest to sposób na smaczne napoje na każdą porę dna. Jeśli nie masz własnych pomysłów na koktajl lub jesteś początkujący w tej dziedzinie, możesz skorzystać z naszych przepisów na wiosenne napoje.
Koktajl jabłkowo-szpinakowy
Do wykonania tego koktajlu z owoców i warzyw potrzebne są:
- 2 jabłka,
- 100 g szpinaku (może być także mrożony),
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 limonki lub cytryny.
Jabłka należy dokładnie umyć oraz obrać ze skórki, a następnie pokroić na niewielkie kawałeczki. Wrzucić je do pojemnika blendera. Wrzucić szpinak, świeży należy umyć, dodać miód i wyciśnięty sok z limonki lub cytryny. Zmiksować, uzyskując gładki płyn.
Koktajl bananowo-pietruszkowy
Banany są dostępne cały rok i choć nie są naszymi krajowymi owocami, koktajl z nich oraz z polskich warzyw wiosennych z pewnością Ci zasmakuje.
Do jego wykonania potrzebne są:
- 1 banan,
- 1 ogórek zielony,
- 1 garść natki pietruszki,
- 200 ml jogurtu naturalnego.
Banana obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Podobnie postąp z ogórkiem zielonym, a natkę przepłucz. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i popijaj albo w ramach śniadania, albo jako oczyszczający deser.
Lato – słodkie koktajle dla każdego
Lato może być prawdziwą koktajlową rozpustą. Mnogość owoców sezonowych, zarówno krajowych, jak i egzotycznych oraz warzyw sprawia, że pomysły na koktajle są szczególnie rozbudowane. Oto dwa z nich, które zachęcą Cię do dalszych eksperymentów.
Koktajl arbuzowo-bananowy
Do jego wykonania potrzebne są:
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 10 dag jagód,
- 30 dag arbuza,
- 1 łyżeczka miodu.
Arbuza należy oczyścić z pestek i pokroić na kawałeczki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić, jagody przepłukać, a banana bez skórki pokroić na kawałki. Wszystko razem, łącznie z miodem zmiksować na gładką masę. Z podanej ilości możesz uzyskać aż 3 szklaki koktajlu, który bardzo dobrze popijać z dodatkiem kostek lodu. Idealny na upały!
Koktajl truskawkowo-jogurtowy
Jak lato to truskawki! Koktajle z nich są zawsze doskonałe. Do przygotowania jednego z lepszych potrzebne są:
- 3 szklanki truskawek,
- 1 łyżka miodu albo brązowego cukru,
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru,
- liście mięty.
Wszystko razem zmiksować, pamiętając o usunięciu szypułek z truskawek. Po uzyskaniu różowego napoju przelej go do szklanki i wedle uznania dodaj listki mięty albo kostki lodu, żeby był chłodniejszy.
Jesień – smaczne koktajle na wzmocnienie
Przepisy na zdrowe koktajle obejmują również jesień, kiedy organizm wymaga wsparcia. Pogoda pogarsza się i niezbędne jest wspieranie układu immunologicznego oraz jego rozgrzewanie. Można je przygotować z owoców, lecz nie tylko.
Koktajl śliwkowo-czekoladowy
Nietypowe połączenie składników może być jednym z lepszych przepisów na koktajl. Do jego przygotowania potrzeba:
- 5 suszonych śliwek,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 szklanka jogurtu,
- kardamon.
Śliwki należy namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły, a następnie pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kardamon jest opcjonalnym dodatkiem, ma właściwości rozgrzewające. Słodki smak sprawia, że koktajl jest jak deser, a jednocześnie dobry dla zdrowia – rozgrzewa oraz dobrze wpływa na jelita.
Koktajl pomidorowy z bazylią i chili
Koktajle z warzyw mogą być tak samo smaczne, jak owocowe. Nie należy ich ignorować, zwłaszcza jesienią.
Do wykonania tego smakowitego napoju niezbędne są:
- 100 ml herbaty miętowej,
- 3 pomidory średnie,
- chili w proszku,
- sól,
- liście bazylii.
Pomidory dokładnie umyć, można sparzyć i pozbyć się skórki oraz twardych części. Pokroić, wrzucić do blendera, dodając pozostałe składniki. Sól i chili można dodać wedle uznania. Wszystko razem zmiksować. Jeśli koktajl jest za gęsty wystarczy dolać odrobinę wody.
Zima – koktajle dla przyjemności
Przepisów na koktajle zimowe nie można bagatelizować. Są istotne dla zdrowia w czasie najchłodniejszych miesięcy.
Koktajl jabłkowo-buraczany
Do jego przyrządzenia potrzebne są:
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 1 burak,
- 1/2 szklanki wody,
- cynamon mielony.
Wszystkie składniki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki, z jabłka usuwając również pestki. Wszystko zmiksować razem, dolewając wodę i dosypując odrobinę cynamonu. Koktajl ma działanie detoksykacyjne, jak również może chronić przed anemią i przeziębieniami.
Koktajl marchewkowo-grejpfrutowy
Do bogatego w witaminę C, sole mineralne i antyoksydanty koktajlu potrzebne będą:
- 2-3 liście jarmużu,
- 2 grejpfruty,
- 5 marchewek,
- 1/2 szklanki wody lub jogurtu naturalnego,
- imbir starty.
Umyć składniki na koktajl. Grejpfruta i marchewkę podzielić na części, jarmuż porwać na mniejsze kawałki, dolać wodę lub jogurt naturalny, wszystko zmiksować. Pić na zdrowie!