Zdrowe posiłki do pracy

Zdrowe odżywianie jest bardzo istotnym elementem codziennego życia. Wpływ dobroczynnych składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu potwierdzają liczne badania naukowców. Zadbaj o zdrowe posiłki do pracy i pamiętaj, aby dieta nie tylko była zróżnicowana, ale także bogata we wszystkie witaminy, minerały oraz mikro- i makroelementy, które poprawiają wydajność, nawet w najcięższych chwilach.

Jakie posiłki na śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w rozkładzie całego dnia. Powinno więc ono pokrywać około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Zazwyczaj jest to przedział od 450 do 650 kcal. Zadaniem śniadania jest uzupełnienie wyczerpanych przez noc rezerw, a także uzupełnienie energii potrzebnej na pierwszą połowę dnia. Dlatego też tak ważne jest, aby było ono odpowiednio zbilansowane i pod żadnym pozorem nie było pomijane.

Dietetycy zalecają spożywanie około 5 posiłków dziennie, a więc należy prawidłowo rozbić te wartości na poszczególne części dnia, z zachowaniem równowagi, aczkolwiek w przypadku śniadania kalorie mogą być nieco większe, kosztem ostatniego posiłku. Pierwsze danie dnia powinno być także bogate w odpowiednie składniki. Przede wszystkim muszą się w nim znaleźć łatwo przyswajalne węglowodany, które odpowiadają za dostarczenie energii organizmowi.

Ponadto śniadanie powinno także zawierać składniki o niższym indeksie glikemicznym, a więc węglowodany, które będą dłużej trawione. W ten sposób ilość potrzebnej energii do pracy będzie stale uzupełniania. Nie można również zapomnieć o produktach białkowych i tłuszczowych. Podsumowując, śniadanie powinno zawierać:

  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, musli
  • produkty mleczne – jogurty naturalne, kefiry, śmietanki, twarogi, ser żółty
  • warzywa i owoce – wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, najlepiej z naturalnych upraw
  • produkty białkowe – mięso, ryby, wędliny, jaja
  • tłuszcze – oliwa z oliwek, orzechy, masło minimum 82% tłuszczu

Posiłki obiadowe w pracy

Posiłki obiadowe w pracy zazwyczaj serwowane są na stołówkach. Niestety, w większości przypadków są to produkty odmrażane i po raz kolejny przetwarzane. Oznacza to tyle, że nie charakteryzują się wysokim poziomem zdrowotności, o ile można tak to ująć. Najlepiej jest więc korzystać z cateringu dietetycznego lub samodzielnie przygotowywać jedzenie do pracy.


Zachęcamy do sprawdzenia aktualnych zestawów dietetycznych: https://fit-catering.pl/plany-diet/


Zdrowe posiłki nie powinny różnić się od innych spożywanych w ciągu dnia. Powinny także zawierać odpowiednie ilości tłuszczów, białka i węglowodanów. Nie można także zapominać o witaminach, które dostarczyć można organizmowi za pomocą warzyw i owoców. Najczęściej do sporządzenia takiego szybkiego dania wybiera się ryż, makaron lub kaszę. Jest to dobre źródło energii, która będzie potrzebna do wykonywania pracy. Dodatkowo w pudełku lub na talerzu powinno znaleźć się mięso, które jest źródłem białka, a więc będzie chronić komórki mięśniowe przed rozpadem.

Ostatnim składnikiem jest oczywiście tłuszcz, który można uzupełnić sosem na bazie oliwy z oliwek, oleju lnianego lub garścią orzechów. Ponadto dobrze by było, aby w posiłku zawarte były także warzywa, takie jak fasolka, brokuł, czy nawet mieszanka warzyw. Popijając wszystko sokiem, w 100% z owoców lub warzyw, a więc najlepiej przygotowanym samodzielnie, można uzupełnić potrzebne witaminy.

Zdrowe posiłki w pracy na nocce

Obecnie większość firm pracuje w systemach trzyzmianowych. Produkcja toczy się nieprzerwanie, a więc wymagane jest od pracowników stawiennictwo nawet w nocy. W przypadku posiłków nocnych wszystko zależy od charakteru pracy. Organizm jest tak skonstruowany, że w nocy zazwyczaj odpoczywa, a więc i metabolizm jest spowolniony. Oznacza to więc, że zdrowe posiłki w pracy powinny być lekkostrawne i nie powinny obciążać żołądka, który produkuje mniej kwasu potrzebnego do trawienia.

Sytuacja ma się jednak różnie ze względu na to, jaki charakter pracy się wykonuje. Jeśli nie jest ona zbyt męcząca fizycznie, idealnym rozwiązaniem będą posiłki oparte na sałatkach. Mają one za zadanie nie obciążać pracującego na zwolnionych obrotach układu pokarmowego i nie powodować nadwyżki kalorycznej. W ten sposób można uchronić się przed spożywaniem zbyt dużej ilości kalorii oraz uczucia ciężkości. Nie oznacza to wcale, że trzeba zrezygnować z ulubionych dań. Owszem, można je spożywać, jednak należy odpowiednio je porcjować ze względu na kaloryczność.

W przypadku, gdy praca jest jednak fizyczna, mowa tu o magazynierach i tym podobnych zawodach, gdzie należy większość czynności wykonywać przy użyciu własnych mięśni, powinno się zadbać o to, aby posiłki dostarczały odpowiednią ilość energii. Jak w przypadku pracy w dzień, muszą one zawierać błonnik, węglowodany oraz białko, tłuszcze i witaminy. Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników spowoduje, że organizm będzie mógł dłużej funkcjonować na pełnych obrotach, a więc wydajność pracownika nie spadnie.

Catering dietetyczny w pracy

Wiele osób pracując, często nie jest w stanie sama sobie uszykować posiłków na cały dzień. Z tego też powodu zaczynają one sięgać po gotowe dania typu fast food, które niestety w żaden sposób nie działają korzystanie na funkcjonowanie organizmu, a jedyną radość odczuwa się podczas ich spożywania. Nie oznacza to wcale, że nie ma wyjścia z tej sytuacji. Coraz większą popularność zyskuje catering dietetyczny, który oferuje dostarczanie posiłków również do pracy.

W naszej ofercie znajdziesz specjalnie opracowaną dietę dla osób aktywnych i pracujących:

Plan SPORT:

Fitcatering Dieta Sport

Plan OFFICE:

Dieta Office Time

Idea cateringu jest bardzo prosta. Wystarczy zamówić dietę na wskazaną liczbę dni, a kurierzy będą dostarczać dania we wskazane miejsce. Jest to z pewnością duża oszczędność czasu. Nie trzeba chodzić na zakupy ani przygotowywać posiłków. Za cały proces przygotowania zamówienia odpowiada wykwalifikowany dietetyk, który komponuje przepisy z wyprzedzeniem. A jak z kalorycznością?

Zdrowe posiłki do pracy przygotowywane przez catering dietetyczny są ściśle zindywidualizowane. Oznacza to, że każdy klient otrzymuje taką wartość kaloryczną dania, na jaką ma zapotrzebowanie. Wystarczy określić je podczas składania zamówienia, a następnie cieszyć się zapakowanymi posiłkami, które będą czekać na Ciebie pod drzwiami.