Małe co nieco, w postaci słodkiej przekąski, to kusząca pułapka, w której sidła nierzadko dajemy się złapać. Pyszne ciasta, lody czy słodkie napoje kryją w sobie uzależniający składnik, który nadaje całego smaku przekąsce. Mowa o cukrach prostych, które podobnie jak np. palenie papierosów potrafią uzależnić nasz organizm. Jednakże nie tylko słodkie przekąski są źródłem cukrów prostych. Znajdują się one również w mleku, owocach, niektórych warzywach, pieczywie czy zbożach.

Czym są cukry proste

Węglowodany należą do makroskładników, które składają się na naszą dietę. Są one niezbędne do funkcjonowania organizmu – pełnią wiele istotnych funkcji, a przede wszystkim dostarczają nam niezbędną energię. Węglowodany składają się z cukrów zbudowanych z węgla, wodoru i tlenu, które dzielą się na cukry proste i złożone. Podział ten zależy o szybkości ich trawienia przez enzymy trawienne. Cukry proste nie są rozkładane na mniejsze cząsteczki, ale wchłaniane są bezpośrednio z przewodu pokarmowego. Uznaje się je za bezwartościowe, ponieważ nie zawierają ani witamin, ani minerałów. Cukry proste wykorzystuje się głównie, aby podkreślić smak produktów. Warto więc zwrócić uwagę na te naturalnie występujące w owocach, które dodatkowo bogate są w ważne dla zdrowia mikroelementy.

Cukry proste to inaczej sacharoza, czyli dwucukier składający się z glukozy i fruktozy. Występują one pod taką postacią jak:

  • biały cukier
  • brązowy cukier
  • syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany)
  • syrop klonowy
  • melasa cukrowa
  • miód
  • inwertyna
  • laktoza
  • syrop słodowy
  • dekstroza
  • maltoza
  • koncentrat owocowy
  • cukier nierafinowany
  • sacharoza

Dostarczenie jednorazowo dużej dawki cukrów prostych może skutkować nagłym wzrostem glukozy, obciążając trzustkę. W tym czasie musi ona uwolnić dużą dawkę insuliny, obniżając poziom glukozy we krwi. Prowadzi to do spadku cukru, wywołując uczucie głodu. Aby szybko zaspokoić głód, często sięgamy po przekąskę zawierającą cukry proste. Wówczas zataczamy błędne koło. Spożywanie dużej ilości cukrów prostych zwiększa ryzyko chorób, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia. Ponadto cukry proste przyczyniają się do powstawania nowotworów oraz powodują nocny bezdech. Niewłaściwa dieta, oparta o dużą ilość cukrów prostych, przyczynia się do przyrostu masy tłuszczowej ciała, skutkując w wielu przypadkach otyłością. Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zbilansowana dieta, dostosowana do Twoich potrzeb i preferencji. Aby poznać diety z cateringu dietetycznego Fit-Catering, zapraszamy tutaj –> https://fit-catering.pl/plany-diet/.

Jak uniknąć cukrów prostych?

Nie wszystkie przekąski czyhają na nas z pułapką w postaci dużej dawki niezdrowych cukrów prostych. Sięgaj po owoce o niskiej zawartości fruktozy, takie jak grejpfrut, kiwi, borówki, maliny, cytryna, melony, jeżyna czy granat. Świetny rozwiązaniem na nagły głód są orzechy włoskie, ponieważ dodatkowo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Dobre będą również pestki słonecznika, chipsy jarmużowe, amarantus, mleko migdałowe nisko słodzone, herbaty ziołowe czy też woda klonowa. Rozwiązań jest wiele, ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Dieta nisko węglowodanowa, stosowana przez dłuższy czas, może spowodować więcej złego niż dobrego. Poziom glukozy we krwi wiąże się z metabolizmem białek i tłuszczów – niskie spożycie węglowodanów powoduje niecałkowite spalanie tłuszczów. Skutkuje to nadmierną ilością związków ketonowych, prowadząc do powstania kwasicy. Całkowita rezygnacja ze słodkości nie jest zatem wskazana, wystarczy trzymać się kilku zasad, dzięki którym zachowasz balans:

  • unikać gazowanych i niegazowanych kolorowych napojów, soków oraz nektarów z kartonów – soki z owoców o niskiej zawartości cukrów prostych lub woda będą zdecydowanie lepszym wyborem
  • unikać takich przekąsek, jak sklepowe ciasta, ciastka, cukierki, pieczywo cukiernicze, wyroby czekoladowe –razowe wypieki i gorzką czekoladę to jest to, na co powinniśmy się zdecydować
  • unikać słodzonych produktów mlecznych (nawet kefir może posiadać zwiększoną dawkę cukru) –zdecydowanie lepsze i smaczniejsze będą jogurty przygotowane samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego
  • najlepszym wyborem będą owoce o niskiej zawartości cukrów prostych – łącząc je w dowolny sposób, uzyskamy ulubiony smak

Desery owocowe często bywają najlepszym rozwiązaniem – smaki owoców łączą się ze sobą, tworząc słodziutką przekąskę. Takie rozwiązania serwuje Fit-Catering. Ograniczenie cukrów prostych w diecie z pewnością poprawi Twoje samopoczucie, zdrowie oraz wygląd. Ograniczając cukry proste, nie musimy obawiać się braku energii, ponieważ zbilansowana dieta, zawierająca odpowiednio dobrane makroskładniki, zasili nasz organizm. Fit-catering daje duży wybór zdrowych przekąsek, będących alternatywą dla przetworzonych słodyczy. Desery takie jak trufle z czerwonej fasoli, ptasie mleczko na bazie mleczka kokosowego, batoniki z daktyli, rafaello z kaszy jaglanej osłodzą nam dietę nie wywołując wyrzutów sumienia.

Jak widać wcale nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkości aby odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Już dzisiaj przejdź na fit, razem z Fit-Catering!