Czekolada i inne słodycze – czy mogą być składnikami zdrowej diety?

To, że słodycze tuczą, są niezdrowe, albo powodują cukrzycę słyszał pewnie każdy z nas nie raz. Ale czy wszystkie słodkości są takie same? Czy wszystkie słodycze powodują tycie?

Otóż nie. Tycie jest spowodowane nadwyżką kaloryczną. To nadmiar spożywanych kalorii skutkuje przybieraniem na masie, a nie rodzaj posiłków. Oczywiście są produkty, które służą nam dużo bardziej, przykładowo poprawiają kondycję naszej flory jelitowej, dostarczają więcej energii, błonnika i witamin niż inne grupy produktów, czy też działają probiotycznie. Jednakże nie można generalizować stwierdzając, że to właśnie słodycze powodują tycie.

Czy są słodycze „lepsze” i „gorsze”?

Oczywiście. Są słodycze bezwartościowe, dostarczające tylko pustych kalorii, nafaszerowane cukrem i tłuszczem utwardzonym. Te zdecydowanie należy ograniczać lub w ogóle z nich zrezygnować. Należą do nich produkty, które bez wysiłku możemy znaleźć na sklepowych półkach – przetworzone batoniki, czekoladki, słodkie wafelki, biszkopty, ciasteczka, nadziewane i mleczne czekolady. Podnoszą tylko gwałtownie poziom cukru we krwi, a następnie powodują nagły jego spadek. Przy długotrwałym i nadmiernym ich spożywaniu mogą skutkować wspomnianą wcześniej cukrzycą, otyłością czy próchnicą zębów.

Jakie słodycze należy wybierać?

            Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie zdrowego deseru w domu. Na bazie owoców, płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, ksylitolu czy miodu. Ciasta można piec z dodatkiem warzyw takich jak burak, cukinia, dynia czy marchewka, które znacznie obniżą kaloryczność wypieku.

Jednak nie każdy ma czas na pieczenie ciast i umiejętności przygotowywania deserów na które ma ochotę, lecz w zdrowej wersji.

Co zatem wybrać jeśli nie mamy czasu na przygotowanie zdrowych deserów w domu?

W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zawarcie w zdrowej diecie o odpowiedniej kaloryce takich produktów sklepowych jak:

  • kawałek gorzkiej czekolady,
  • batonik owsiany z orzechami lub suszonymi owocami,
  • batonik proteinowy,
  • mieszanki orzechów i suszonych owoców (tutaj należy uważać, bo mają wysoką gęstość kaloryczną),
  • ciasteczka owsiane lub z innych mąk bez dodatku cukru,
  • przekąski typu „RAW” – trufle, ciasteczka, batoniki,
  • sezamki bez cukru,
  • suszone jabłka i banany bez dodatku cukru,
  • produkty ze zdrowych cukierni (należy sprawdzić skład, czy nie zawierają utwardzonych tłuszczów lub dodanego cukru)
  • żelki bez cukru,
  • desery nabiałowe bez dodatku cukru.

Kolejną, wygodniejszą i najbardziej sprawdzoną opcją będzie wybór diety pudełkowej Fit-Catering. Zdrowe desery i przekąski są wkomponowane w dietę nie tylko pod względem walorów zdrowotnych i smakowych. Wszystkie potrawy tworzą razem zbilansowany pod kątem makro- i mikroskładników set pięciu posiłków. W takim wypadku nie trzeba myśleć o tym, czy zjemy za dużo oraz czy aby na pewno posiłek lub przekąska będzie zdrowa.

 

Podsumowując, w teorii nie ma złych słodyczy, jeśli we wszystkim mamy umiar. Na co dzień starajmy się jednak podejmować świadome decyzje żywieniowe, czytać etykiety i wybierać zdrowe słodycze ze sprawdzonych źródeł. Dużo ruchu i dobre wybory odbiją się pozytywnie na naszej sylwetce, samopoczuciu i zdrowiu.