Jak wzmocnić odporność podczas kwarantanny? DIETA przeciwwirusowa

W dobie epidemii staliśmy się wyjątkowo ostrożni. Myjemy ręce kilkanaście razy dziennie, nosimy maseczki, rękawiczki. Odmawiamy sobie spotkań, utrzymujemy odpowiednie odległości w kontaktach, których uniknąć nie możemy. To podstawowe w tym trudnym czasie działania, które pomagają nam zapobiec niechcianemu zachorowaniu. Jednak czy można zrobić coś więcej, aby wzmocnić organizm?  Nasz sprawdzony sposób – DIETA przeciwwirusowa.

Dieta w czasie pandemii

W Internecie aż roi się od przepisów na uzdrawiające koktajle, które uchronią nas przed zachorowaniem. Jednak cudów nie ma. Dieta musi być różnorodna i bogata w niezbędne składniki odżywcze, aby wzmocnić naszą odporność. Dieta przeciwwirusowa to podstawa podczas zarazy. Siedzący tryb życia i  częste podjadanie źle wpływa na nasz system odpornościowy. Jest jednak kilka produktów nad którymi warto szczególnie się pochylić. Włączenie ich do diety wspomoże nasz organizm w walce z chorobami. Przede wszystkim należałoby skupić się na produktach zawierających dużo antyoksydantów. Strzegą one nas przed powstawaniem wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiedzialne są za rozwój  całej gamy schorzeń i starzenie się organizmu. Tak „popularne” teraz choroby współistniejące to właśnie w dużej mierze wynik szkodliwego działania wolnych rodników nagromadzonych w organizmie.

Co jeść, aby utrzymać zdrowie?

Porzeczki, owoce jagodowe, natka pietruszki, papryka czerwona, kalafior, pomidor, kiwi, szpinak i grejpfrut to warzywa i owoce zawierające szczególnie dużo witaminy C. Neutralizuje ona działanie wolnych rodników, zanim zdążą zaatakować nasze komórki. Witamina E, którą znajdziemy w pestkach, orzechach, rybach, razowym pieczywie, kiełkach, mleku pomoże ustrzec nasze błony komórkowe przed starzeniem. Każdy z tych produktów to podstawa diet w Fit-Catering. Nie bazujemy na gotowych i przetworzonych składnikach, pieczemy razowy i gryczany chleb własnoręcznie, używamy tylko wysokiej jakości orzechów, pestek, pełnowartościowych świeżych ryb, dzięki czemu wszystkie witaminy zawarte w potrawach spełniają swoją rolę w organizmie. Kolejnym sprzymierzeńcem w walce z zachorowaniem będą bogate w beta-karoten żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa. Wraz z odpowiednim wsparciem witamin C i E stworzą tarczę trudną do przebicia. Nie należy zapomnieć również o zbawiennym wpływie fermentowanych napojów mlecznych na układ trawienny. Jogurty, kefiry i maślanki oraz zawarte w nich probiotyki działają jak balsam na nasze jelita, a ich deficyt mógłby znacznie upośledzić naszą odporność.

Często bagatelizowanym, ale bardzo ważnym składnikiem jest również seler, który pomaga zwalczyć wszelkie infekcje, w tym również grypę. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, rybach, drobiu, jajkach, grzybach, czy czosnku i cebuli. Orzechy, jajka czy drób obniżają również Indeks glikemiczny potraw, co jest bardzo ważne z punktu widzenia osoby z wahaniami poziomu insuliny we krwi, cukrzycą. W Fit-Catering to właśnie dieta Lite jest skomponowana wedle szczególnie restrykcyjnych wytycznych, które pomagają zniwelować te wahania, utrzymując cukier we krwi na bezpiecznym poziomie.

Wysiłek fizyczny vs. wirus

Ostatnią, lecz równie ważną jak dieta przeciwwirusowa rzeczą, jest aktywność fizyczna. Siedzimy w domach, bo tak jest bezpiecznie, przez co nasza spontaniczna aktywność fizyczna spadła praktycznie do zera. Kwarantanna nie oznacza jednak tego, że nie możemy się ruszać. 5 minut przerwy co godzinę w pracy przy komputerze na kilkanaście przysiadów, skłonów, wymachów poprawi nam krążenie, wydajność, pomoże się skoncentrować, zmotywuje do dalszego działania. Poświęćmy dodatkowe 30 minut na skakankę, jazdę na rowerku stacjonarnym, ćwiczenia online, których w Internecie teraz nietrudno znaleźć. Im dłużej będziemy siedzieć w miejscu, tym trudniej będzie nam się przestawić na aktywność. Małymi kroczkami wyróbmy w sobie przyzwyczajenia, które uczynią nasz organizm silniejszym. Zróżnicowana dieta pudełkowa lub taka przygotowana samemu, plus codzienna aktywność i odrobina dobrej woli w wypełnianiu aktualnych zaleceń daje prosty wynik. Ja vs.wirus – 1:0.

Nadwaga to również czynnik niesprzyjający nie tylko zdrowiu, ale i naszemu dobremu samopoczuciu. Pomożemy sobie ograniczając lub najlepiej eliminując wszelkie przetworzone produkty, smażone potrawy, alkohol i papierosy, które to właśnie w głównej mierze przyczyniają się do zachorowań.Nie każdy jednak ma na tyle silnej woli i samozaparcia, żeby trzymać się diet. Nie każdy umie przygotować sobie różnorodne posiłki. Dietetyczne dania przygotowane samodzielnie nie będą nam smakować, przez co dieta szybko się nudzi, a stare nawyki wracają. Fit-Catering dba nie tylko o zróżnicowanie diety. Przede wszystkim dba o smak potraw, dzięki czemu nie ma pokusy powrotu do gotowych, przetworzonych potraw. Nasi dietetycy zajmują się Waszym zdrowiem, a doświadczony Szef kuchni zapewnia przyjemność z każdego posiłku.

Jeśli szukasz pomocy we wprowadzeniu zrównoważonej diety skorzystaj z naszych planów dietetycznych:

  • OPTIMAL – zbilansowana i zróżnicowana dieta.
  • LITE – lekkostrawna propozycja bazująca na składnikach niskowęglowodanowych.
  • OFFICE – plan dietetyczny dla osób pracujących.

Dietetyk Fit-Catering,

mgr Aleksandra Bąk