Jak obniżyć cholesterol – dieta

Wielu Polaków może cierpieć z powodu podwyższonego cholesterolu. Wysoki cholesterol wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego tak ważne jest wykonywanie regularnych badań. Każdy powinien przeprowadzić badania swojego organizmu przynajmniej raz do roku.

Prawidłowy poziom cholesterolu można utrzymywać z pomocą dobrze dobranej diety. Odżywianie powinno skupiać się na produktach nieprzetworzonych, wysokiej jakości, ale przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych.

Należy wybierać produkty bogate w kwasy tłuszczowe, a także spożywać dużo warzyw i owoców: żurawina, karczoch, awokado, suszone śliwki, jabłka. Błonnik skutecznie wymiata zły cholesterol (LDL) z krwi, dlatego tak ważne jest zadbanie o to, aby dostarczyć go wraz z pożywieniem jak najwięcej.

Co to jest cholesterol?

Zacznijmy od podstaw. Mało kto wie, że cholesterol jest związkiem chemicznym niezbędnym w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Lipoproteiny przyjęło nazywać się cholesterolem, który tak naprawdę jest obecny w ich składzie. Cząsteczki cholesterolu znajdują się w osoczu krwi tudzież w tkankach.

Cholesterol pełni kilka ważnych funkcji. Pomaga w poprawnym funkcjonowaniu mózgu, jest niezbędny do powstawania witaminy D3 oraz buduje błony komórkowe.

Jaki jest prawidłowy cholesterol całkowity?

Cholesterol całkowity to jego ogólny poziom w organizmie, dostarczany wraz z pokarmami, a także naturalnie występujący (wytwarzany w ścianach jelit oraz w wątrobie).

W związku z tym cholesterol można podzielić na dwa rodzaje:

frakcja LDL – negatywna;

– frakcja HDL – pozytywna.

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu prowadzi do zwężania się i zatykania naczyń. Krążąca w organizmie krew, ma coraz mniej miejsca na swobodny przepływ. Im wyższe stężenie złego cholesterolu, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia i większa podatność na choroby serca.  Nie tylko osoby otyłe i z nadwagą borykają się z tym schorzeniem. Osoby szczupłe, także cierpią z powodu podwyższonego cholesterolu.

Jak przygotować się do badania na cholesterol?

Badanie poziomu cholesterolu jest proste i niewymagające. Pacjent powinien podejść do niego na czczo (mówi się o 16 godzinach przed wykonaniem badania). Nie powinno się w tym czasie oraz kilka dni wcześniej spożywać alkoholu albo produktów wysokotłuszczowych. Jeżeli organizm pacjenta jest chory bądź osłabiony, to badanie powinno odbyć się w innym terminie.

Następnie pobierana zostaje krew z żyły łokciowej. Analiza badania trwa średnio 24 godziny. Pacjent otrzymuje wyniki badania z dokładnym rozpisem wszystkich parametrów.

Jaki powinien być cholesterol?

Na poziom cholesterolu całkowitego wpływa wiele czynników. Jest to między innymi: wiek, przebyte choroby oraz wiele innych. Dlatego tak ważne jest zadbanie o to, aby ostateczny wynik badania był skontrolowany z lekarzem.

Norma cholesterolu u osoby zdrowej powinna wynosić:

– frakcja LDL: do 3 mmol/l;

– cholesterol całkowity: do 5 mmol/l;

– cholesterol pozytywny HDL u kobiet: ponad 1,2 mmol/l;

– cholesterol pozytywny HDL u mężczyzn: ponad 1 mmol/l;

– trójglicerydy: do 1,7 mmol/dl).

Powyższe wyniki podane są w milimolach na litr. Można je także przedstawiać za pomocą miligramów na decylitr. Wszystko zależne jest od laboratorium, w którym wykonywane są badania.

Jak powstaje cholesterol?

Organizm człowieka naturalnie i samoistnie wytwarza dobry cholesterol. Proces ten zachodzi w wątrobie, a cholesterol transportowany jest razem z krwią do pozostałych komórek.

Cholesterol jest dostarczany do organizmu wraz ze spożywanymi pokarmami. Do prawidłowego funkcjonowania, człowiek potrzebuje odpowiedniego stężenia dobrego oraz złego cholesterolu.

Cholesterol HDL – czym jest?

Cholesterol HDL nazywany jest dobrym cholesterolem. Organizm potrzebuje go do utrzymywania codziennych funkcji poszczególnych organów w organizmie. Pozytywny cholesterol oczyszcza krew z nadmiaru złego cholesterolu.  Według wielu badań cholesterol HDL jest w stanie wydłużyć prawidłowe funkcjonowanie oraz życie człowieka. Zapobiega przede wszystkim chorobom serca i zwężonym naczyniom.

Co podnosi cholesterol?

Za podwyższenie cholesterolu odpowiada wiele czynników.

Do głównych można zaliczyć:

  • nieodpowiednią dietę zapełnioną żywnością wysoko przetworzoną oraz bogatą w tłuszcze odzwierzęce
  • stres
  • siedzący tryb życia
  • używki

Dieta na obniżenie cholesterolu, powinna być bogata w zdrowe tłuszcze, do których zalicza się: oliwa z oliwek, awokado czy ryby. Co więcej, najlepiej postawić na surowe warzywa i potrawy bogate w błonnik, jak najmniej przetworzone. Powinno się przyjmować także odpowiednią dawkę płynów – najlepiej wody niegazowanej. Nieprawidłowa dieta sprzyja nadmiernej masie ciała oraz problemom z codziennym wykonywaniem czynności. Ruch, jest kolejnym elementem ważnym w zachowaniu prawidłowego stężenia cholesterolu.  Dieta powinna ograniczać alkohol i papierosy do minimum. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż stres również sprzyja złemu cholesterolowi (LDL).

Co zamiast statyn na cholesterol?

Statyna, to nic innego jak leki, suplementy obniżające poziom złego cholesterolu. Obniżyć poziom cholesterolu można stosując się do zasad prawidłowego odżywiana. Powinno się wybierać warzywa, owoce, a także produkty bogate w kwasy tłuszczowe, kwasy omega.

Przykładem może być sok z żurawiny, który jest naturalny i skutecznie obniża cholesterol, a także wspomaga układ moczowy. Karczoch także bardzo dobrze obniża cholesterol.  Dieta na obniżenie cholesterolu powinna być priorytetem. Jeżeli nie chcemy zachorować na liczne choroby serca, a także zadbać o zdrowie dziecka, rodziny i swoje, to dieta na obniżenie cholesterolu powinna być najważniejsza.

Nie chodzi o restrykcyjną głodówkę, tylko o dostarczaniu organizmowi zdrowych tłuszczów roślinnych: orzechy, awokado, oliwa z oliwek.  Dwa razy w tygodniu dobrze jest sięgnąć po owoce morza lub ryby. Należy wykluczyć słodycze, produktu bogate w tłuszcz zwierzęcy, ale także alkohol i papierosy.

Chcesz wiedzieć coś więcej o naszym cateringu – sprawdź, czy jesteśmy w Twoim mieście:

Więcej miast tutaj: https://fit-catering.pl/zasady-dostaw/