Jak przestawić się na zdrowe jedzenie?

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta – zacznij wybierać pełnowartościowe posiłki. Zdrowe odżywianie kojarzy się większości z nas z wyszukanymi potrawami, przygotowywanymi z drogich składników dostępnych wyłącznie w sklepach z ekologiczną żywnością. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej.

Smaczną, zdrową i niedrogą dietę możemy ułożyć wyłącznie na podstawie produktów dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. Zdrowe odżywianie jest dla każdego, choć wdrożenie nowych nawyków żywieniowych bywa długotrwałym procesem.

Wielu dietetyków sugeruje, aby działać stopniowo. Taktyka ta pozwala uniknąć „szoku”  związanego z odrzuceniem składników odżywczych, takich jak: mięso, słodycze czy słodkie napoje gazowane, do których byliśmy przyzwyczajeni – jest to pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania. Jeżeli chcemy zrezygnować, chociażby ze wspomnianego mięsa, zacznijmy np. od ograniczenia tygodniowego spożycia lub rezygnacji z parówek czy tłustych wędlin.

Szukasz cateringu w swoim mieście – sprawdź, gdzie dowozimy:

Więcej o miastach, w których znajdziesz nasz catering: https://fit-catering.pl/zasady-dostaw/

Na co wpływa zdrowe jedzenie?

Zdrowe odżywianie ma potężny wpływ na każdą sferę naszego życia, gdyż oddziałuje na procesy chemiczne zachodzące w organizmie. Dzięki niemu mamy więcej sił witalnych i lepiej radzimy sobie ze stresem. Co ciekawe, regularne spożywanie pełnych ziaren zwiększa poziom serotoniny niemniej skutecznie nawet niż… prozac – w tym właśni tkwi moc zdrowego odżywiania.

Prawidłowe odżywianie poprawia sprawność intelektualną. Dieta pełna warzyw strączkowych, bogata w ciecierzycę, soję i orzechy zwiększa transport tlenu do mózgu – dzięki niej jesteśmy pobudzeni do działania. Wynika to z dużej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza – z tego powodu powodzeniem cieszą się różne diety fasolowe.

Zaletą zdrowego odżywiania jest także poprawa kondycji seksualnej. Gdy połączymy dietę z regularną aktywnością fizyczną, to po pewnym czasie nasz organizm będzie w stanie pełnej wydajności. Przełoży się to również na intensywniejsze doznania w sferze seksualnej.

Gdzie kupować zdrowe jedzenie?

Miłośnicy zdrowego odżywiania z dużych miast często zakładają nieformalne spółdzielnie, określane mianem kooperatyw spożywczych. Ich uczestnicy zamawiają warzywa, nabiał i mięso od lokalnych rolników. Zazwyczaj raz w tygodniu produkty są  rozdzielane pomiędzy członków grupy. Wymogiem uczestnictwa w kooperatywie jest czynne angażowanie się jej działalność np. poprzez branie udziału w transporcie żywności.

Osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą brać udziału w działalności kooperatywy spożywczej, zawsze mogą kupić ekologiczną żywność w jednym ze sklepów internetowych. W 2019 roku wzrosła ilość tego typu miejsc. Zdrowe odżywianie jest coraz popularniejszym trendem. Wspomniane sklepy internetowe mają bogatą ofertę, pełną wysokich jakościowo owoców,  warzyw i przypraw, i co najważniejsze, dostarczają je tuż pod drzwi klienta.

Ekologiczne warzywa można również wyhodować samemu, nawet mieszkając w mieście. W parkach miejskich, ogródkach działkowych i podwórkach od paru lat powstają tzw. ogrody społecznościowe. Osoby zaangażowane w  tę aktywność wspólnie uprawiają dany grunt i następnie dzielą plonami. Wielu z ich propaguje zdrowe odżywianie, więc nie korzystają z chemikaliów czy sztucznych nawozów.

Co nam daje zdrowe jedzenie?

Zdrowe jedzenie, nieskażone przez chemiczne ulepszacze, wzmacnia m.in. układ immunologiczny. Tu zdecydowanie wskazane jest spożywanie dużej ilości: brukselki, jarmużu, papryk czerwonej i zielonej, szpinaku i kalafiora. Tego typu pokarmy eliminują chorobotwórcze drobnoustroje gnieżdżące się jelitach czy błonach śluzowych.

Odpowiednio zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną jest najlepszym sposobem na zrzucenie niechcianych kilogramów. Zdrowe odżywianie umożliwia wypracowanie doskonałej sylwetki i zwiększa wydolność organizmu. W efekcie wzmacnia się struktura włosów, paznokcie  twardnieją, a skóra staje się gładka i jędrna.

Osoby, które lubią jeść zdrowo, są mniej podatne na choroby, takie jak cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza. Dieta pozbawiona m.in. białego cukru, bogata w zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone, może uchronić nie tylko przed otyłością, ale i przed zawałem serca.

Jak przygotować zdrowe jedzenie?

Jeżeli preferujemy dietę wegetariańską lub wegańską, warzywa umyjmy wcześniej pod bieżącą wodą, aby rozpuścić znajdujące się w nich pestycydy i insekty. By jeść zdrowo, nie trzeba poddawać wspomnianych składników obróbce termicznej, gdyż pozbawimy je większości cennych minerałów zgromadzonych w jadalnej skórce. Najlepszą metodą obróbki jest blanszowanie (krótkotrwałe gotowanie) i gotowanie na parze.

Osoby, które chcą  zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale jednocześnie nie rezygnować z mięs, powinny przynajmniej przestać spożywać niektóre jego odmiany np. wieprzowinę. Warto zamienić ją na chudsze i zdrowsze mięsa np. drób, ryby i cielęcinę. Chude mięso można grillować, piec, gotować na parze lub dusić.

Zanim przyrządzimy mięso, umyjmy je dokładnie pod bieżącą wodą. Wołowinę namoczmy wcześniej w zimnej wodzie,  by pozbyć się smaku krwi. Z kolei z piersi z kurczaka wytnijmy włókniste części. By mięso się nie skurczyło, należy piec je w niskiej temperaturze.

Jak kupować zdrowe jedzenie?

Wielkość zakupów należy dostosować do tego, ile posiłków dziennie spożywamy. Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia zazwyczaj kończy się albo wyrzuceniem go na śmietnik, albo zjedzeniem go w całości i zyskaniem niepotrzebnych kilogramów tłuszczu. Wskazane jest, by kupować częściej, lecz w mniejszych ilościach. Dzięki temu zawsze będziemy mieć świeże jedzenie w lodówce.

Jeżeli zależy nam, by kupować wyłącznie zdrowe posiłki, unikajmy gotowych produktów i dań błyskawicznych. Jeżeli spożywamy  np. 5 posiłków dziennie, wybierajmy te z małą zawartością cukru, sodu i cholesterolu. Im nasza dieta będzie bogatsza w ziarna, warzywa i owoce, tym lepiej dla naszego organizmu.