Truskawki – polski superfood

Sezon na truskawki to jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów dla osób, które kochają owoce. Pierwsze truskawki pojawiają się już w kwietniu, natomiast za szczyt sezonu uważany jest miesiąc czerwiec – wtedy to truskawek jest najwięcej i są najsłodsze.

Czy to, że truskawki są słodkie oznacza, że mają dużo kalorii?

Otóż nie! Duża garść truskawek ważąca około 100 gramów ma tylko 33 kcal! Nieporównywalnie mniej do innych słodkich owoców takich jak banan (około 100 kcal w 100g), czy winogrona (około 75 kcal w 100g). Czy można je zatem jeść bez ograniczeń?

Nie do końca, natomiast jeśli jest to element zdrowej diety, która zawiera odpowiednią ilość kalorii, mikro- i makroskładników, zjedzenie nawet kilograma truskawek nie będzie grzechem. Jest to nadal niewiele ponad 300 kilokalorii, czyli tyle ile jeden niezdrowy, tłusty i pełen cukru baton. A chyba nie musimy mówić, który wybór jest lepszy? 😉

Korzyści z jedzenia truskawek

Już niewielka stu gramowa porcja dostarczy nam porządny zastrzyk witaminy C zapobiegającej przeziębieniom, witamin A i E oraz witamin z grupy B. Zapewnimy sobie sporą dawkę żelaza, które uchroni nas przed anemią oraz wapnia i fosforu, które stoją na straży mocnych i zdrowych kości. Warto do jedzenia truskawek zachęcać dzieci. Co ciekawe są to jedne z pierwszych owoców, które można podać maluchowi przy rozszerzaniu diety. Są mało uczulające, a niemowlaki chętnie po nie sięgają, bo mają ciekawy, intensywny kolor i są słodkie.

Są idealnym owocem dla cukrzyków oraz osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi. Badania dowodzą, że zawarte w truskawkach flawonoidy pomagają zmniejszyć powikłania związane z występowaniem cukrzycy typu 1.

Truskawki – kiedy owocują?

Kiedy najlepiej jeść truskawki? Oczywiście w sezonie. Nie są one wtedy narażone na długi transport. Owoce, które muszą pokonać setki, a nawet tysiące kilometrów muszą być zbierane przedwcześnie, bo dojrzewają w drodze. Odbywa się to dzięki sztucznym wspomagaczom, przez co warzywa i owoce nie zdążą nabrać pełni zdrowotnych właściwości w glebie. Warto zatem kupować truskawki polskie, pod koniec maja, w czerwcu oraz lipcu.

Truskawki w diecie fit

Chcesz korzystać w pełni z sezonowych produktów, a nie masz czasu na przygotowanie swojej diety w domu? Skontaktuj się z nami! Fit-Catering doskonale wie kiedy owoce i warzywa są najlepsze. Korzystamy z usług dostawców z najwyższej jakości produktami sezonowymi, a nasze menu garściami czerpie z momentów, w których nowalijki są najsmaczniejsze.