Zamówienie cateringu dietetycznego oznacza, że otrzymasz wcześniej przygotowane posiłki, które są gotowe do spożycia. Twoja rola ogranicza się jedynie do otworzenia opakowania i ewentualnie podgrzania dania, o ile tego wymaga. Zobacz, jak to zrobić, by nie straciło walorów smakowych.
- Dania z cateringu dietetycznego mogą być przeznaczone do jedzenia na zimno lub na ciepło.
- Większość pudełek przywożonych w ramach cateringu dietetycznego można podgrzewać w mikrofalówce bez przekładania posiłku do osobnego naczynia.
- Dietę pudełkową możesz podgrzewać w mikrofalówce, w piekarniku lub na kuchence (na patelni lub w garnku).
- Sposób spożywania posiłków z cateringu dietetycznego jest jedynie wskazówką, a nie koniecznym zaleceniem.
Jak rozpoznać, który posiłek z diety pudełkowej trzeba podgrzać?
Podział na posiłki przeznaczone do spożywania na zimno i na ciepło może być mylący – zwłaszcza wtedy, gdy masz do czynienia z potrawami, których nigdy wcześniej nie jadłeś. Po czym rozpoznać, czy danie należy podgrzać?
Dobry catering dietetyczny nie pozostawi Ci żadnych wątpliwości w tej kwestii. Przyjrzyj się np. daniom wchodzącym w skład naszego planu dietetycznego. Każde opakowanie jest dokładnie opisane, zatem nie ma tu dużego pola do własnej interpretacji. Nawet jeśli jakimś cudem nie zauważysz na nim oznaczenia wskazującego na sposób przygotowania potrawy, to informacja o tym znajduje się również w dołączonym menu. Dzięki temu ryzyko podgrzania potrawy, która nie jest do tego przeznaczona, jest wyjątkowo niskie.
W jakich opakowaniach przyjedzie do Ciebie Fit Catering?
Przy zamawianiu naszego cateringu dietetycznego możesz zdecydować, w jaki rodzaj opakowania mają zostać zapakowane Twoje posiłki. Do wyboru masz dwie opcje: klasyczne, plastikowe pudełko oraz jego nowoczesny wariant wykonany z pulpy celulozowej. Co wyróżnia ten drugi materiał?
Pulpa celulozowa to materiał pochodzenia roślinnego, który stanowi obecnie jedną z najekologiczniejszych opcji w branży cateringów dietetycznych. Jej największą zaletą jest to, że jest biodegradowalna, a także można ją wielokrotnie poddawać recyklingowi jako odpad organiczny lub tektura papierowa. Jak sprawdza się w kontekście pakowania jedzenia? Doskonale, gdyż wykonane z niej opakowania zostały pokryte specjalnym biolaminatem, który zapobiega ich przemakaniu. Jednocześnie może zostać poddany recyklingowi wraz z pulpą celulozową.
Czy oba rodzaje opakowań, w które pakujemy dania Fit Catering, nadają się do podgrzewania w mikrofalówce? Tak, zadbaliśmy o to, aby zapewnić Ci maksymalną wygodę podczas przygotowywania posiłków. Nie musisz brudzić naczyń, a nawet sztućców, jeśli przy dostawie zaznaczysz, że chcesz otrzymać od nas komplet takich jednorazowych. Spokojnie, są wykonane z bioplastiku powstałego z utylizacji pestek awokado, a tym samym w stu procentach biodegradowalne – rozkładają się w ciągu 240 dni i nadają do kompostowania.
Jak efektywnie podgrzać dania z cateringu dietetycznego?
Wiesz już, które posiłki z diety pudełkowej można podgrzewać i że nie musisz wyciągać ich z pojemnika. Ale jak to zrobić, aby nie zepsuć smaku dania albo gorzej – nie przypalić go? Poniżej zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które ułatwią Ci optymalne podgrzanie dań z naszego cateringu dietetycznego.
Podgrzewanie cateringu dietetycznego w mikrofalówce
Nie da się ukryć, że to właśnie skorzystanie z kuchenki mikrofalowej stanowi najprostszy sposób na podgrzanie dań z diety pudełkowej. Wystarczy tylko usunąć wcześniej folię ochronną, wstawić pojemnik do mikrofalówki i ustawić standardowy program o temperaturze do 150°C. Nie wiesz, jaki czas podgrzewania będzie odpowiedni? Wszystko zależy od Twoich preferencji, ale najlepiej ustawić krótki, a po sprawdzeniu ewentualnie włączyć urządzenie jeszcze na minutę. W ten sposób zapobiegniesz przesuszeniu jedzenia oraz jego rozpadnięciu się na skutek zbyt długiego podgrzewania.
Zanim jednak zaczniesz podgrzewać posiłek, upewnij się, że wszystkie jego elementy są przeznaczone do serwowania na ciepło. Często dodajemy do nich osobno zapakowane surówki, sosy lub dipy, które należy usunąć z pudełka przed podgrzaniem i dodać później do ciepłego dania.
Podgrzewanie cateringu dietetycznego w piekarniku
Brak mikrofalówki nie utrudni Ci podgrzania dania z diety pudełkowej. Jeśli tylko dysponujesz piekarnikiem, zrobisz to równie szybko i bez wpływu na smak dania. Jedyne, co musisz zrobić, to przełożyć danie z naszego opakowania do pojemnika żaroodpornego przystosowanego do używania w piekarniku. Jeśli wcześniej nagrzejesz urządzenie, to danie powinno nabrać optymalnej temperatury w ciągu 5-10 minut od włożenia do środka. Kontroluj temperaturę posiłku przez cały czas, aby go nie przegrzać.
Podgrzewanie cateringu dietetycznego na patelni lub w garnku
Nie masz dostępu ani do mikrofalówki, ani do piekarnika? Nie ma problemu! Wciąż możesz podgrzać dania wchodzące w skład naszego cateringu dietetycznego i cieszyć się ich wybornym smakiem na ciepło. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby podgrzać jedzenie w tradycyjny sposób, czyli na kuchence – w garnku lub patelni.
Musisz jednak zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze, ten sposób podgrzewania diety pudełkowej niesie za sobą największe ryzyko przypalenia posiłków. Po drugie, wiąże się z koniecznością posprzatania kuchni po przygotowaniu posiłku – trzeba umyć garnek lub patelnię, sztućce, którymi mieszałeś potrawę podczas podgrzewania, a być może i kuchenkę, jeśli zachlapiesz ją przez przypadek sosem.
Co się stanie, jeśli zjesz na ciepło posiłek przeznaczony do jedzenia na zimno lub odwrotnie? Zupełnie nic, bo wszystkie dania wymagające wcześniejszej obróbki termicznej już ją przeszły. Nie musisz więc martwić się tym, że przez przypadek zjesz coś surowego, co może Ci zaszkodzić. Zalecany sposób spożywania posiłków jest jedynie wskazówką, która pozwoli Ci cieszyć się jak najbogatszym smakiem oraz smakowitym aromatem dania. Ostateczna decyzja dotycząca tego, w jakiej formie je zjesz, zależy jednak od Ciebie i Twoich indywidualnych preferencji.