Kiedy można wliczyć jedzenie w koszty uzyskania przychodu?

Wliczanie najróżniejszych zakupów w koszty prowadzenia działalności gospodarczej pozwala obniżyć podatek dochodowy. Zobacz, czy możesz wykorzystać w tym celu catering dietetyczny.

  • Istnieją sytuacje, w których można wliczyć catering dietetyczny w koszty prowadzenia działalności gospodarczej.
  • Catering pudełkowy nie może być kosztem uzyskania przychodu, jeśli prowadzisz jednoosobową firmę i kupujesz go tylko dla siebie.
  • Dieta pudełkowa może być kosztem prowadzenia firmy, jeśli jest zamawiana jako obiad dla pracowników.

    Wliczanie jedzenia w koszty firmowe – zasady

    Aby zaliczyć jedzenie do kosztów prowadzenia działalności gospodarczej, nie może ono służyć celom reprezentacji. Co należy rozumieć pod tym pojęciem? Wszystkie działania, które obejmują poprawę wizerunku firmy i wykraczają poza standardowe, powszechnie wykonywane działania.

    Jedzenia nie może wliczać w koszty uzyskania przychodu przedsiębiorca, który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą i kupuje je dla siebie. Mowa tu np. o freelancerze, który zamawia obiad lub catering dietetyczny z dostawą do domu. Z drugiej strony, może to zostać uznane za koszt prowadzenia działalności, jeśli zakupiony posiłek stanowił poczęstunek dla klienta, który przedsiębiorca zaproponował mu w biurze lub nawet w domu, o ile jest to miejsce, w którym świadczy swoje usługi. Trzeba jednak dobrze to uargumentować i dysponować dowodem świadczącym o tym, że nie było to jedzenie zakupione tylko dla właściciela firmy.

    Na co uważać, wliczając jedzenie w koszty uzyskania przychodu?

    Przy wliczaniu jedzenia w koszty prowadzenia działalności gospodarczej warto wziąć pod uwagę to, w jaki sposób fiskus interpretuje jedzenie dla pracowników. Zgodnie z interpretacją skarbówki, jedzenie może być kosztem uzyskania przychodu tylko wtedy, gdy jest zakupione dla pracowników zatrudnionych na umowę o pracę. Nie dotyczy to jednak osób pracujących w oparciu o inne umowy. Choć jest to stanowisko nieco oderwane od rzeczywistości, biorąc pod uwagę polski rynek pracy, to jednak obowiązujące.

    Warto wspomnieć o tym, że powyższa interpretacja jest jedną z najświeższych i stoi niejako w opozycji do wcześniejszego stanowiska skarbówki. Jeszcze kilka lat temu pojawiały się interpretacje przyzwalające na równe traktowanie wszystkich pracowników, niezależnie od formy ich zatrudnienia. Obecnie jednak fiskus odcina się od nich i stawia sprawę jasno: jeśli pracodawca chce wliczać zakup posiłków na pracowników w koszty uzyskania przychodu, musi udowodnić, że będą one przeznaczone tylko dla osób zatrudnionych w oparciu o umowę o pracę. W przeciwnym razie można spodziewać się kontroli.

    Podsumowując, jedzenie może być kosztem uzyskania przychodu, jeśli:

    • stanowi poczęstunek dla klientów,
    • jest obiadem dla pracownika etatowego,
    • zakłada wyżywienie pracownika podczas delegacji,
    • jest posiłkiem zjedzonym w restauracji wraz z klientem.

    Czy catering dietetyczny można wrzucić w koszty prowadzenia firmy?

    Zastanawiasz się, czy możesz zakupić dla pracowników profesjonalną dietę pudełkową? Tak, catering dietetyczny nie różni się od innych rodzajów jedzenia i może stanowić koszt uzyskania przychodu, o ile jest przeznaczony dla pracowników etatowych. Możesz również zakupić go jako poczęstunek dla klientów, o ile udokumentujesz ten fakt w taki sposób, by nie pozostawiał wątpliwości.