Post przerywany – dieta IF

Zdrowa i zbilansowana dieta działająca na zasadzie postu przerywanego. Jej głównym założeniem jest zastosowanie 6 lub 8 godzinnego okna żywieniowego naprzemiennie z okresami postu. Ten sposób odżywiania sprzyja redukcji masy ciała, poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego oraz wrażliwość insulinową. Przyjrzyjmy się temu bliżej 😊

Na czym polega post przerywany?

Dieta Intermittent Fasting  (IF) to nic innego jak post przerywany. Ten model żywienia oparty jest na czasowym „otwieraniu” okna żywieniowego, w trakcie trwania którego można spożywać posiłki, natomiast poza tym okresem należy zachować wstrzemięźliwość od pokarmów. Istnieje kilka odmian IF, a wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.

Rodzaje postów przerywanych

  1. 16/8

Najbardziej popularna i jedna z łagodniejszych odmian postu. Polega na przyjmowaniu pokarmów przez 8 godzin w ciągu dnia i 16 godzinnym poszczeniu, w trakcie którego można pić jedynie niesłodzone płyny, jak woda, kawa czy herbata. Dla przykładu otwierając okno żywieniowe o 9 można jeść do godziny 17, od godziny 17 do godziny 9 następnego dnia obowiązuje post.

  1. 20/4

Bardziej zaawansowana i restrykcyjna forma postu przerywanego. W tym modelu okno żywieniowe otwarte jest jedynie przez 4 godziny w ciągu dnia, a pozostałe 20 godzin należy pościć. Podobnie jak w poprzedniej wersji, w trakcie postu można przyjmować jedynie niesłodzone płyny.

  1. 5/2 lub 6/1

Ten wariant diety IF zakłada spożywanie posiłków przez 5 lub 6 dni w tygodniu oraz 2 lub analogicznie 1 dniu całkowitej głodówki, ewentualnie 2 lub 1 dniu kiedy przyjmuje się jedynie 25% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego. Dla przykładu, osoba której zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal mogłaby w tych dniach przyjąć jedynie 500 kcal.

W każdym wariancie efekt końcowy będzie zbliżony, wyboru odpowiedniego rodzaju diety IF należy dokonać w odniesieniu do własnych możliwości i preferencji.

Założenia diety IF

Dieta bazująca na poście przerywanym nie jest skomplikowana. Poza wymaganą przerwą między posiłkami, dieta IF zakłada zdrowe i racjonalne odżywianie w oparciu o piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej . Posiłki w diecie Intermittent Fasting powinny być odpowiednio skomponowane i zbilansowane, wzbogacone o warzywa i owoce oraz z eliminacją wysokoprzetworzonych produktów czy używek, porcje należy dobierać w zależności od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, które możesz wyliczyć tutaj .

  • Odpowiednia kaloryczność diety – powinna być dostosowana personalnie, w zależności od płci, wieku, wagi, wzrostu oraz aktywności fizycznej.
  • Głównym źródłem węglowodanów powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, ogranicz lub wyeliminuj produkty z białych mąk.
  • Posiłki powinny być pełnowartościowe, czyli powinny zawierać zarówno produkty węglowodanowe, białkowe oraz tłuszczowe.
  • Zwiększ spożycie warzyw i owoców, z przewagą warzyw. Wybieraj te z niższym indeksem glikemicznym.
  • Włącz do diety 2 porcje produktów mlecznych, fermentowanych, bez dodatku cukru.
  • Ogranicz konsumpcję mięsa, w szczególności czerwonego, na korzyść delikatnego białego mięsa lub ryb, jaj czy strączków.
  • Ogranicz stosowanie tłuszczów odzwierzęcych, słodyczy, soli i alkoholu
  • Pamiętaj o piciu wody , w ilości minimum 1,5 L dziennie.
  • Włącz aktywność fizyczną.

 

Zalety i wady stosowania postu przerywanego

Wymienia się wiele zalet stosowania diety w oparciu o post przerywany, wśród nich:

– regulacja gospodarki węglowodanowej,

– przyspieszona redukcja masy ciała,

– polepszenie parametrów lipidowych,

– zwiększenie wrażliwości na insulinę

– polepszenie jakości snu

 

Nie zaleca się stosowania diety z oknem żywieniowym w przypadku:

– Kobiet ciężarnych i karmiących piersią,

– Osób z cukrzycą,

– Osób z zaburzeniami żywienia,

– Sportowców, gdyż może dochodzić do spadku mięśniowej masy ciała

 

Dlaczego IF przynosi takie korzyści jak nieprzerywana dieta trwająca 3 miesiące? Z tego względu, że ograniczenia czasowe związane z poszczeniem ułatwiają utrzymanie deficytu kalorycznego, który jest główną przyczyną utraty masy ciała. Dlatego, jeśli masz problem z podjadaniem lub utrzymaniem odpowiedniej podaży kalorycznej, wypróbuj Intermittent Fasting .

Przykładowy jadłospis Fit-Cateringu dla diety Intermittent Fasting:

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Reasumując, IF jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących w biegu, którzy nie mają czasu na przygotowywanie 5 posiłków lub jeśli są przyzwyczajone do spożywania mniejszej ilości posiłków. Jeśli chciałbyś wypróbować dietę, ale nie jesteś pewny, czy Intermittent Fasting jest dla Ciebie odpowiedni, skontaktuj się z Nami, chętnie Ci pomożemy 😊